top of page

פרפרים רקע כללי

בעלי חיים ממחלקת החרקים ממערכת פרוקי הרגליים בעלי גלגול מלא (ארבעה שלבים)

בעולם קיימים למעלה מ- 20 אלף מיני פרפרים.  בישראל קיימים כ- 150 מינים.

חייו של הפרפר כאמור הוא בן 4 שלבים ע"מ להבין כיצד לגדל ולמשוך פרפרים לגינה אנו מוכרחים להבין את כל אחד מגלגולי הפרפר.

ביצה- השלב הראשון . מייד לאחר הזדווגות מטילה הנקבה את הביצים על צמחים ספצפים אשר מכילים רעלנים וחומרים המגינים על הזחלים ואף מקנים לפרפר הבוגר את צבעיו. את הביצים מטילה הנקבה בד"כ בחלקו התחתון של העלה משום ששם הביצים מוגנות.

זחל-השלב השני בהתפתחות הפרפר. הזחל ניזון בד"כ מעלים רעננים , בזכות לסתותיו החזקות הוא יכול לאכול גם גבעולים וניצנים אם הוא נדרש לכך. צורת הזחל היא בד"כ גלילית עם שש רגלים, מנגנוני ההגנה שלו מגוונים ובד"כ יש לו צבעי הרתעה כמו צהוב כתום אדום. ניתן לראות זחלים עם עיטורים המזכירים עניים גדולות (אצל הרפרפים) . חלק מהזחלים שעירים ושערות אלו מכילים חומר הגורם לגרד וצריבה. הזחל משיל את עורו בממוצע 4-5 פעמים עד הפיכתו לגולם.

גולם- השלב השלישי בגלגול הפרפר. כאשר הזחל מגיע לשיא גודלו הוא מתחיל לחפש מקום להתגלם. הוא מפסיק לאכול מתקצר מתעבה ומתחיל לאבד את הצבעים שאפיינו אותו. הגולם נבנה בתוך עור הזחל ולאחר שהעור מושל בפעם האחרונה נחשף הגולם. הגולם יכול להיות עשוי מקורים כמו בתוואי המשי. יכול להיות חשוף לגמרי ןלהראות כמו עלה מגולגל . הוא יכול להיות עטוף באדמה או בעלים וזרדים.

בוגר-זהו השלב הסופי בגלגול הפרפר. הפרפר בוקע מהגולם (בד"כ יש סימנים מקדימים כמו סימני עיכול בצורת כתמים חומים צהובים או הופעת צבעי הפרפר הבוגר שנראים דרך הגולם.

הפרפר יוצא לח עם כנפיים רכות ומקופלות. לתוך עורקי הכנפיים מוזרם נוזל לימפה המתקשה במהירות ומאפשר לפרפר לתעופף.הפרפר מסוגל להזדווג בד"כ מיד עם תחילת יכולתו להתעופף. יש פרפרים שאורך חייהם הממוצע הוא יום אחד בלבד וביום זה הם חייבים למצוא זיווג ולהטיל ביצים ע"מ שהמין ימשיך להתקיים. כאשר אנו בונים גינה המיועדת לפרפרים אנו צריכים ליצור סביבה המספקת להם הגנה מאוייבים וטורפים. לפרפרים אויבים רבים ראשית אלו הם החתולים שממש אוהבים להתעלל בהם כאשר הם צדים אותם (לא למטרת אוכל אלא מתוך אנסטינקט) חתולים גם לא יאפשרו לציפורים לקנן בגינתכם לכן כדאי מאוד להרחיק חתולים מהגינה.

ציפורים לטאות שפיריות צפרדעים ועכבישים גם הם יכולים להפריע לפרפרים לגדול אך כדאי לשמור על האיזון שלהם בגינה משום שהם חלק בלתי נפרד מהמארג האקולוגי המתפתח בגינת פרפרים.

לאחר שעמדנו על אורך חייו של הפרפר אנו צריכים ליצור בגינה תנאים אופטימלים שמתאימים לפרפרים. ראשית יש לשתול צמחים המושכים פרפרים והם מתחלקים לשתי קטגוריות

צמחי נקטר (צוף) - מזון בשביל הפרפרים הבוגרים הצמחים המושכים "פרפרים ירושלמים" הם: לנטנה, סלסלי כסף, כתלית יהודה ,אסקלפיאס, בודילאה דוידי.

צמחים פונדקאים-הצמחים עליהם יגדלו זחלים והם יזוהו ע"י הפרפרים הבוגרים כמקום אידאלי להטיל בו ביצים הצמחים הללו הם: לבנדר, פיגם(רודה/רוטה), אסקלפיאס, כובע הנזיר, כרוב, חסה, צנון,חרדל. תוואי המשי מאוד יאהבו עצי תות אך בגינות עירוניות עדיף לא לשתול עץ תות (ניתן לקרוא על עצים במאמר כאן).

לאחר ששתלנו בגינה את הצמחים הנ"ל יש להקפיד על הנושאים הבאים:

גיזום- יש לגזום את הצמחים כך שתמיד יהיה ענף אחד או יותר בולט בחלקו העליון של הצמח. הפרפר הזכר אוהב לשבת על ענף גבוה ע"מ לסמן את הטריטוריה שלו.

 אור- הפרפרים הם יצורים בעלי "דם קר" הם חייבים את אור השמש שתחמם את גופם אבל גם איזורים מוצלים המגנים על הגלמים והזחלים.

ג.הפרפרים לא סובלים רוח לכן עדיף למקם את הגינה בצד בו יש מינימום רוח.הדבר החשוב ביותר שאתם צריכים להפנים כאשר אתם מקימים גינת פרפרים הוא שאסור לכם להשתמש יותר בהדברה כימית אלה לעבור להדברה אורגנית/ביולוגית. 

פרפר=פרח חי

גינת פרפרים

bottom of page